Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1984., 1982., 1985., 1982., 1984. i 1954.) kojom se prvu četvoricu okrivljenika tereti da su počinila kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona aktiviranjem eksplozivne naprave oko 2,30 sati 23. siječnja 2013. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pri čemu su bili ugroženi životi i tjelesni integritet više građana prolaznika. (11. 9. 2013.)

Petookrivljenika i šestookrivljenika se tereti da su počinili kazneno djelo pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 38. KZ-a, i to na način da je petookrivljenik sudjelovao u nabavi eksploziva koji je aktiviran i odgovarajućeg kabla, a šestookrivljenik da im je taj eksploziv poklonio obučivši ih kako da izrade eksplozivnu napravu i njome rukuju.
Petookrivljenika i šestookrivljenika se ujedno optužnicom tereti i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona radi posjedovanja eksplozivnih tvari.