Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu protiv presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je optuženik I. T. proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela silovanja na štetu svoje supruge iz čl. 153. st. 1. Kaznenog zakona/11 i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina; te za kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 3. KZ-a/11 za koje mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. (15. 12. 2014.)

Optuženik je proglašen krivim za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a/11 na štetu jednog djeteta i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, za istovjetno kazneno djelo na štetu drugog djeteta i izrekao mu kaznu zatvora također u trajanju od dvije godine, te istovjetno djelo na štetu još dvoje djece i izrekao mu za svako djelo kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.
Ujedno, sud je optuženika proglasio krivim i za kazneno djelo nametljivog ponašanja iz čl. 140. st. 2. KZ-a/11 i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine te za kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 2. KZ-a/11 za koje mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.
Žalba je podnijeta zbog dva osnova odnosno zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom da državno odvjetništvo smatra kako je tijekom postupka dokazano da je optuženik počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode (prema bliskoj osobi, na osobito ponižavajući način) odnosno da se radi o kaznenom djelu iz članka 154. stavak 1. točka 1. i 3. i stavak 2. Kaznenog zakona.
U odnosu na drugi žalbeni razlog, državno odvjetništvo smatra kako ličnost počinitelja i okolnosti pod kojima su počinjena kaznena djela zahtijevaju izricanje strožih kazni.