Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena žalba na presudu Županijskog suda u Zagrebu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv trojice hrvatskih državljana (1963., 1940., 1939.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (17. 7. 2017.)

Okrivljenici su u presudi oslobođeni optužbe da bi krajem svibnja i početkom lipnja 1997. godine u Zagrebu, prvooptuženik u svojstvu pomoćnika ministra, drugooptuženik u svojstvu načelnika uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša istog ministarstva i trećeoptuženik u svojstvu pomoćnika načelnika uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša istog ministarstva; a nakon traženja jedne osobe da mu Republika Hrvatska naknadi štetu na vikend kući, u nakani da mu pribave znatnu imovinsku korist; prvooptuženik naložio drugoj dvojici optuženika da tajno i hitno organiziraju postupak obnove vikend kuće te osobe. Sudionici u ovom kaznenom djelu znali su da navedena osoba nije prijavila utvrđivanje ratne štete na toj vikend kući, da nije utvrđeno da bi mu štetu prouzročili pripadnici Hrvatske vojske, da nitko iz ministarstva nije bio u tom mjestu i nije procijenjena šteta na njegovoj vikend kući, a iz tih razloga je Republika Hrvatska otklanjala odgovornost za takvu štetu. Protupravnim postupanjem navedenih osoba isplaćen je iznos od 1.098.366,21 kuna, čime je na štetu ministarstva pribavljena nepripadna imovinska korist za tu osobu.

Na navedenu presudu uložena je žalba zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.