Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom se optuženik M. V. oslobađa od optužbe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (18. 11. 2014.)

Optuženika se tereti da je 1. listopada 1991. u selu Borovac koje je u to vrijeme bilo privremeno okupirano, kao pripadnik Teritorijalne obrane tzv. "SAO Krajina"; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između paravojnih formacija "SAO Krajine" i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije; ispred kuće J. Lj., a u trenutku kada su seoskom cestom naišli mještani M. G. i I. G., znajući da se radi o osobama hrvatske nacionalnosti, zaustavio ih na nogostupu, uperio pušku u njih i naredio im da dignu ruke iznad glave. Kada mu je u tom trenutku civil srpske nacionalnosti J. Lj. sa prozora svoje kuće prigovorio na takvom postupanju i rekao mu da prestane maltretirati građane hrvatske nacionalnosti; revoltiran time što J. Lj. štiti Hrvate; okrenuo je pušku i u njega ispalio više hitaca, ranivši ga, a odmah potom utrčao u kuću te iz iste puške ponovno pucao u glavu J. Lj. te ga tako usmrtio.
Žalba je podnijeta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom da ovo državno odvjetništvo ocjenjuje kako iz dokaza izvedenih tijekom postupka proizlazi nesumnjiv zaključak da se radi o ratnom zločinu a ne o kaznenom djelu ubojstva, kako to smatra sud, a za koje kazneno djelo je nastupila zastara kaznenog progona.