Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon provođenja dokaznih radnji ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1992. i 1995.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. u svezi s člankom 52. Kaznenog zakona i kaznenog djela oštećenje tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. i 3. KZ-a u svezi s člankom 52. KZ-a, sucu istrage podnijelo prijedlog za određivanjem istražnog zatvora. (19. 12. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika u noćnim satima 11. prosinca 2014. u Zagrebu (Vankina ulica, Balokovićeva ulica, Ulica Brune Bušića, Ulica Viktora Kovačića, Siget, Ulica Ksenije Kantoci, Meštrovićev trg), u više navrata; zajedno i po prethodnom dogovoru; otvorenim plamenom zapalili ukupno 16 kontejnera i spremnika za izdvojeno sakupljanje papira, stakla i PET ambalaže te komunalnog otpada u vlasništvu ZG Holdinga. Zapaljeni spremnici i kontejneri su se nalazili u neposrednoj blizini stambenih zgrada i parkirališnih prostora s parkiranim automobilima, pa su osumnjičenici tako pristali da plamen u svom širenju zahvati i drugu imovinu za sada točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 200.000,00 kuna.
Plamen je u Vankinoj ulici zahvatio zaštitnu plastiku ulične javne rasvjete, dok je na Meštrovićevom trgu zahvatio naličje zgrade, a zatim se proširio i na fasadu stambene zgrade. U Balokovićevoj ulici plamen je zahvatio parkirani osobni automobil marke Rover, a u Ulici Viktora Kovačića plamen se proširio i zahvatio parkirani osobni automobil marke Citroen koji je u potpunosti izgorio, nakon čega se požar proširio i na vozilo marke Renault. Daljnje širenje požara su spriječili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Nastala konkretna šteta počinjenjem ovih kaznenih djela za sada iznosi oko 175.000,00 kuna.
Prijedlog za određivanje istražnog zatvora je podnijet zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva te je odredio istražni zatvor protiv obojice osumnjičenika po traženoj zakonskoj osnovi.