Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 64-godišnjaka zbog pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1953.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine pokušajem razbojništva iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi članka 34. KZ-a. (21. 7. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je 25. studenog 2016. oko 18,49 sati, maskiran ušao u poslovnicu jedne banke u Zagrebu te, za vrijeme dok su u prostoriji za rad s klijentima bili zaštitari, krenuo prema jednom od njih uperivši u njega pištolj marke Crvena zastava. Zaštitar ga je obuhvatio rukama kako bi ga spriječio u otuđenju novca pri čemu je došlo do međusobnog naguravanja tijekom kojeg je okrivljenik udario zaštitara drškom pištolja po glavi te je uslijed udarca došlo do opaljenja pištolja. Zaštitar je okrivljenika uspio srušiti potrbuške na pod no kada se on uspio osloboditi stiska i dignuti s poda, ponovno je uzeo pištolj i uperio ga u glavu zaštitara te hodajući unazad prema izlaznim vratima podigao lijevu ruku u zrak i rekao da ima bombu. Tereti ga se da je od zaštitara zatražio da mu preda svoj službeni pištolj, a kad su se otvorila vrata poslovnice banke, izašao je i pobjegao u nepoznatom smjeru. Zaštitar je u opisanom događaju zadobio tjelesnu ozljedu (razderotina glave u tjemeno-zatiljnom području).

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor temeljem zakonske osnove iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.