Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Potvrđena optužnica protiv 66-godišnjaka i produljen istražni zatvor

Rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu potvrđena je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 27. rujna 2016. protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i nametljivog ponašanja iz članka 140. stavak 1. Kaznenog zakona. (21. 10. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2013. do 29. kolovoza 2016. u Zagrebu, smatrajući da je oštećenica kao bivša dužnosnica Republike Hrvatske odgovorna za njegove životne, materijalne i osobne prilike te stanje u Republici Hrvatskoj; učestalo joj slao pisma i telegrame, upućivao joj telefonske pozive s više različitih mobilnih telefona i to kako njezinoj tajnici tako i njoj osobno na njezin službeni mobilni telefon; u nakani da uspostavi neželjenu komunikaciju s njom, a ona nije odgovarala na njegova pisma, telegrame i telefonske pozive.
Okrivljenika se tereti da je prilikom telefonskih razgovora s tajnicom oštećenice i njom osobno govorio da će je zatući i da će platiti, a tereti ga se da je oko 8,10 sati 29. kolovoza 2016. došao do stana oštećenice u Zagrebu i; u nakani da ju ustraši; pozvonio na ulazna vrata stana istovremeno prekrivši jednom rukom tzv. "špijunku" dok je drugom rukom i nogama lupao po vratima stana te vikao i prijetio. Njegove riječi i ponašanje su kod oštećenice izazvale osjećaj straha i zabrinutosti za njezin život i život članova njezine obitelji.
Protiv okrivljenika je produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. točka 3 Zakona o kaznenom postupku).