Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitani osumnjičenici i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je četvero hrvatskih državljana (1954., 1970., 1976. i 1986.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prostitucije iz članka 157. stavak 1. Kaznenog zakona. (23. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik od ožujka 2016. do 21. rujna 2016. na području grada Zagreba i Republike Hrvatske; zajedno i dogovorno u cilju ostvarivanja materijalne i druge koristi; organizirali pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, pri čemu je prvoosumnjičenik angažirao više žena koje su za novčanu naknadu pružale seksualne usluge većem broju muškaraca koje je pronalazio drugoosumnjičenik te su dio, na taj način ostvarenih novčanih sredstava, zadržavali za sebe.
Osnovano se sumnja da su trećeosumnjičenica i četvrtoosumnjičenica u istom razdoblju na području grada Zagreba i Republike Hrvatske; u cilju ostvarivanja materijalne koristi; angažirale više žena za pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, te im za navedene usluge pronalazile zainteresirane osobe, dogovarale mjesto i vrijeme pružanja usluga, a dio, na taj način ostvarenih novčanih sredstava, zadržavale za sebe.

Protiv prvoosumnjičenika i četvrtoosumnjičenice Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), a protiv drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenice zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio prijedlog i protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenice te četvrtoosumnjičenice odredio istražni zatvor kako je to predloženo, dok je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv drugoosumnjičenika.