Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1963., 1969. i 1968.) zbog počinjenja više kaznenih djela odnosno protiv prvookrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona, drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u vezi članka 38. KZ-a, te protiv trojice okrivljenika zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. KZ-a. (25. 1. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su od siječnja 2014. do siječnja 2015. godine u Zagrebu, prvookrivljeni djelatnik jedne od podružnica trgovačkog društva zaposlen na radnom mjestu blagajnika (ovlašten za zaprimanje zahtjeva za izdavanje povlaštenih parkirnih karata za fizičke osobe, izradu preslika iz izvornika dokumenata podnositelja zahtjeva koji se prilažu zahtjevu te obradu zahtjeva i izdavanje i naplatu takvih parkirnih karata) dogovorio s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom da se domognu nepripadne materijalne dobiti na način da prodaju povlaštene parkirne karte zainteresiranim osobama koje ne zadovoljavaju uvjete propisane Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Radi realizacije dogovorenog, okrivljenici su prikazivali da zainteresirane osobe zadovoljavaju uvjete iz Odluke pribavom preslika osobnih iskaznica i prometnih dozvola u kojima su podaci u rubrici adresa stanovanja neistiniti ili pribavom dokumenata koji služe utvrđenju adrese stanovanja, a u kojima je neistinito navedeno da ih je izdala Policijska uprava zagrebačka.

Okrivljenike se tereti da su zainteresiranim osobama prodavali povlaštene parkirne karte po cijeni većoj od propisane za povlaštene parkirne karte ali manjoj od cijene propisane za komercijalne parkirne karte te da su razlike novca (između iznosa cijene povlaštene parkirne karte uplaćene na račun podružnice i stvarno dobivenog novca od zainteresiranih osoba) zadržavali u zajedničku korist.
Drugookrivljenika i trećeokrivljenika se tereti da su osobno ili putem nepoznatih osoba pronalazili zainteresirane osobe koje prema adresi stanovanja nisu ostvarivale pravo na povlaštenu parkirnu kartu i od njih preuzimali preslike osobnih iskaznica kao i preslike prometnih dozvola, nakon čega su dogovorno s prvookrivljenikom pribavili dokumente s neistinitim podacima o prebivalištu ili su na ime zainteresiranih osoba pribavili potvrde o podnijetom zahtjevu za izdavanje osobne iskaznice u kojim neistinito stoji izdavatelj PU Zagrebačka, odnosno potvrde o prijavi boravišta u kojima neistinito stoji izdavatelj PU Zagrebačka, a sve kako bi adresa stanovanja odgovarala uvjetima propisanim za izdavanje povlaštenih parkirnih karata.
Okrivljenici su nakon toga pribavili obrasce zahtjeva za izdavanje povlaštene parkirne karte za fizičke osobe–stanare u kojima je potom neistinito navedeno da su ih potpisale zainteresirane osobe za izdavanje povlaštene karte te im prilagali na opisani način izmijenjene odnosno izrađene dokumente koje su pribavili.
Temeljem tih preslika dokumenata prvookrivljenika se tereti da je u okviru radnog mjesta blagajnika, ulazeći u sustav trgovačkog društva korisničkim imenom i lozinkom, izdavao povlaštene parkirne karte.

Prvookrivljenik je na opisani način izdao ukupno dvadeset povlaštenih karata za isti broj osoba, pri čemu su sva trojica okrivljenika stekla u zajedničku korist iznos od 29.630,00 kuna, dok je trgovačko društvo oštećeno za iznos od 120.120,00 kuna (razlika između cijene izdanih povlaštenih parkirnih karata i cijene komercijalnih karata).