Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona u vezi s člankom 52. stavkom 1. KZ-a. (25. 7. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je od 1. rujna 2014. do 11. listopada 2016. kao voditelj prodaje u jednom trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu; u nakani pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi; bez znanja i odobrenja poslodavca (direktora društva), a koristeći raniji uredan poslovni odnos između dvaju društava, telefonski i putem e-maila u više navrata, u ime i za račun prvog društva, od drugog trgovačkog društva neosnovano naručio raznu robu, mobilne telefone i televizore. Nakon toga, isporučena mu je roba u ukupnoj vrijednosti od 5.545.224,80 kuna koju je zajedno s poslovnom dokumentacijom, računima i otpremnicama, zadržavao za sebe. Kako bi prikrio navedeno, okrivljenika se tereti da je neovlašteno izdavao u ime društva izjave o prijeboju za potraživanja i time poništavao postojeća potraživanja prvog društva, dok je preuzetu robu prodao točno neutvrđenim kupcima i novac zadržao za sebe. Na opisani način je oštetio prvo trgovačko društvo za iznos od 5.545.224,80 kuna, a sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.
Okrivljenika se tereti i da je poslovnom karticom u vlasništvu prvog trgovačkog društva, a koja glasi na njegovo ime, u više navrata podigao s računa društva novac u ukupnom iznosu od 51.232,50 kuna, koji nije iskoristio u poslovne svrhe, već nepripadno zadržao za sebe. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 5.596.457,30 kuna na štetu prvog trgovačkog društva.

Temeljem članka 77. Kaznenog zakona i članka 1. stavka 4. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, u optužnici je podnesen prijedlog da se od okrivljenika oduzme imovinska korist od 5.596.457,30 kuna.