Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 41-godišnjaka zbog ubojstva, šest pokušaja ubojstva i dovođenja u opasnost

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske te Bosne i Hercegovine (1974.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona i šest kaznenih djela pokušaja ubojstva iz članka 110. u svezi članka 34. KZ-a te kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a. (26. 2. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je 4. listopada 2009. u Širokom Brijegu, ispred nogometnog stadiona gdje se trebala odigrati nogometna utakmica; a nakon što su se navijači jednog kluba sukobili s policajcima koji su osiguravali nogometnu utakmicu i pri čemu je došlo do fizičkog napada na policajce, a potom i do sukoba s navijačima drugog kluba i građana; oko 15,25 sati policijskom službeniku MUP-a iz korica istrgnuo službeni pištolj (službenik je u tom trenutku na ulici dočekivao autobuse s navijačima iz Sarajeva).
Tereti ga se da je s pištoljem u ruci istrčao na cestu prema većem broju navijača prvog kluba i manjem broju policajaca i građana Širokog Brijega koji su se nalazili ispred stadiona. Iako svjestan da pucanjem iz vatrenog oružja na mjestu gdje je okupljen veći broj ljudi može usmrtiti neku osobu, a na što je pristao, sa udaljenosti od 54,50 metara iz  pištolja je ispalio deset hitaca u njihovom smjeru. Jednim od ispaljenih hitaca pogodio je navijača prvog kluba u glavu uslijed čega je on preminuo na mjestu događaja te je također hicima iz istog pištolja pogodio drugu osobu u bedro desne noge nanijevši mu tešku tjelesnu ozljedu, a potom pogodio treću osobu u predjelu grudnog koša nanijevši mu tešku tjelesnu po život opasnu ozljedu. Tereti ga se i da je još četiri osobe ozlijedio pogodivši jednu osobu u desnu ruku, drugoj nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu.

Kazneni progon za ovo kazneno djelo preuzet je od nadležnog pravosudnog tijela u Bosni i Hercegovini s obzirom da je okrivljenik državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem u glavnom gradu.