Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba zbog odluke o kazni

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je okrivljenik proglašen krivim zbog počinjenja više kaznenih djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. (28. 1. 2015.)

Okrivljeniku se stavlja na teret počinjenje kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 16 godina iz čl. 158. st. 2. Kaznenog zakona za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci; počinjenje teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz čl. 166. st. 1. KZ-a za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine; počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. KZ-a u vezi čl. 34. KZ-a za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i počinjenje kaznenog djela bludne radnje iz čl. 155. st. 2. KZ-a za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.
Okrivljenik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i osam mjeseci.
Žalba je uložena zbog odluke o kazni s obzirom da Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu smatra da su, kako pojedinačne tako i jedinstvena kazna, preblage iz razloga specijalne prevencije ali i iz razloga generalne prevencije. Vrhovnom sudu Republike Hrvatske je predloženo da preinači prvostupanjsku presudu i okrivljenika osudi na pojedinačne kazne zatvora, a također i na jedinstvenu kaznu zatvora, u duljem trajanju.