Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitana četvorica osumnjičenika zbog prijevare i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 2. rujna 2020., u službi dežurstva, ispitalo četvoricu hrvatskih državljana (1996., 1994., 1981. i 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine prijevarom iz čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona sve u vezi sa čl. 52. st. 1. KZ-a. (2. 9. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 13. do 24. kolovoza 2020. u Zadru, Šibeniku i Kaštel Sućurcu, u raznim prodavaonicama zajednički i dogovorno da se nepripadno materijalno okoriste, počinili kaznena djela prijevare. Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičeni 39-godišnjak mobitelom fotografirao pripadajući znak za označavanje robe tzv. barkod koji se nalazi na jeftinijim alatima i drugim raznim predmetima, a potom takvu fotografiju proslijedio prvoosumnjičenom 24-godišnjaku koji je, na za sada neutvrđen način i s nepoznatim uređajem, neovlašteno izradio drugi znak za označavanje robe, odnosno kopiju tog barkoda. Takvu kopiju barkoda je predao trećeosumnjičeniku koji je ga je kao takvog krivotvorenog nalijepio preko izvornog i pripadajućeg barkoda skupljeg predmeta, a kojeg je zatim uzeo drugoosumnjičeni 26-godišnjak i došao do blagajne te je prodavačica skenirala krivotvoreni barkod s nižom cijenom. Osumnjičenici su tako, umjesto stvarne cijene, platili predmete po znatnoj nižoj cijeni i na opisani si način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 22.000,00 kuna.
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).