Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 27-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona. (3. 5. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 3. svibnja 2016. oko 3,20 sati u mjestu Ždrelac, na državnoj cesti D-110, upravljao osobnim automobilom marke Opel Astra zadarskih registracijskih oznaka iz smjera Preka prema Tkonu, protivno odredbama čl. 198. st. 1. , čl. 199. st. 1. i čl. 53. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Osnovano se sumnja da je automobilom upravljao iako je bio svjestan da ne smije upravljati vozilom na cesti ako je umoran te ako u organizmu ima alkohola, kao i da se u naselju ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km/h, jer u protivnom može ugroziti druge sudionike u prometu. Pristajući na to, osnovano se sumnja da je nakon neprospavane noći upravljao vozilom s koncentracijom apsolutnog alkohola u krvi od najmanje 1,41 g/kg, zbog čega nije bio sposoban za upravljanje vozilom i to brzinom točno neutvrđenom, ali zasigurno većom od 50 km/h, te je upravo zbog alkoholiziranosti, umora, neprilagođene i prebrze vožnje prilikom ulaska u blagi lijevi zavoj (km stup 24 + 100 m dionice 1) izgubio kontrolu nad vozilom te prednjim dijelom vozila udario u desni rubnik ceste. Nakon toga je naglo skrenuo ulijevo i vozilom sletio lijevo izvan kolnika te prednjim desnim dijelom vozila udario u betonsko postolje postavljenog željeznog reklamnog panoa zbog čega se vozilo prevrnulo na krov. U nesreći je putnik u vozilu E. G. zadobio višestruke i po život opasne ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

Istražni zatvor mu je predložen temeljem čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a odnosno zbog koluzione opasnosti i opasnosti od ponavljanja djela odnosno jer postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi ostankom na slobodi utjecao na svjedoke koji su u trenutku nesreće bili putnici u osobnom vozilu kojim je upravljao te da postoji opasnost od ponavljanja (izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije unatoč koje je u trenutku prometne nesreće upravljao takvim vozilom).