Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Određen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika

Policijska uprava zadarska podnijela je 2. studenog 2015. Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru kaznenu prijavu protiv hrvatskih državljana (1991. i 1990.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela izazivanja nereda iz čl. 324. st.1. Kaznenog zakona, sudjelovanje u tučnjavi iz čl. 122. st. 1. KZ-a i oštećenje tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a. (4. 11. 2015.)

Osumnjičeni pripadnici navijačke skupine Armada su se oko 13,55 sati 1. studenog 2015. u Donjim Biljanima (na autocesti A-1) vozili osobnim vozilom marke VW Golf riječkih registracijskih oznaka (upravljao drugoosumnjičenik, a suvozač prvoosumnjičenik) iz smjera Rijeke u smjeru Splita na utakmicu koja se tog dana odigravala između NK Hajduk i NK Rijeka.
U trenutku kada je iz istog pravca dolazilo osobno vozilo marke Kia Ceed zadarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao oštećeni I. K. i prestigao skoro cijelu navijačku kolonu vozila vozeći lijevim kolničkim trakom, postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici; s ciljem zaustavljanja vozila kojim su upravljali oštećenici; pripriječili im prolaz te izašli iz vozila i došli do vozila oštećenika a potom lupajući nogama i rukama po vozilu pozivali osobe iz vozila da im predaju svoje navijačke rekvizite i izađu iz vozila, aludirajući pritom da su  navijači NK Hajduk.
Kada je drugi oštećenik (koji je sjedio na zadnjem sjedalu) otvorio vrata, osnovano se sumnja da ga je prvoosumnjičenik udario u predjelu glave nakon čega su iz ostalih vozila navijačke skupine Armada počele izlaziti mlađe muške osobe koje su im se pridružile te zajedno sa osumnjičenicima rukama i nogama udarali po vozilu. Osnovano se sumnja da su potom nasilno otvorili vrata i iz vozila izvukli oštećenike odnosno vozača te putnike u tom vozilu te ih nastavili udarati rukama i nogama po tijelu kao i kamenjem i fizičkom snagom po vozilu pri čemu su otuđili jednom od oštećenika prsluk s osobnim ispravama. U događaju je jedan od odštećenika zadobio teške ozljede (potres mozga, nagnječenje mekog oglavka i desnog prsnog koša, nagnječenje prsne i slabinske kralježnice), a drugi oštećenik lake ozljede (nagnječenje mekog oglavka i lica, prsnog koša i lijeve nadlaktice) dok su ostali oštećenici odbili liječničku pomoć, a na vozilu su nastala oštećenja vjetrobranskog stakla, poklopca motora, retrovizora i drugih dijelova vozila.

Kada je u tom trenutku iz pravca Rijeke naišlo vozilo Hyundai kojim je upravljao J. Š., a u vozilu je još bilo četvero putnika, moralo je stati zbog opisanog događaja i zaustavljenih vozila koja su pripriječila prolaz, osnovano se sumnja da su osumnjičenici zajedno sa nepoznatim pripadnicima navijačke skupine Armada počeli udarati rukama, nogama i kamenjem po vozilu te potom nasilno izvukli i te oštećenike iz vozila. Oštećenike su srušili na tlo te ih nastavili udarati rukama i nogama po tijelu dok su na vozilu nastala oštećenja vjetrobranskog stakla, poklopca motora, prtljažnika i drugih dijelova vozila.

Protiv obojice osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zadru je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a koji je sudac istrage prihvatio i odredio im jednomjesečni istražni zatvor.