Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitan 44-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv pravosuđa odnosno pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 303. st. 1. Kaznenog zakona. (8. 5. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 44-godišnjak od 13. studenog 2018. do 6. travnja 2019. u Zadru; u cilju skrivanja i omogućavanja bijega drugog osumnjičenika kako ne bi bio otkriven i uhićen zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona, a za kojeg je znao da se nalazi u bijegu od 25. rujna 2018.; pružio pomoć tom osumnjičeniku na način da mu je dao na korištenje svoj motocikl marke Yamaha kao i pripadajuću motorističku kacigu, a sve to kako bi ovaj prekrio svoj identitet, odnosno lice prilikom korištenja motocikla i kretanja tijekom svog bijega i skrivanja od policije u inkriminiranom razdoblju na području Zadra i Šibenika. Navedeni drugi osumnjičenik ga je koristio tijekom svog bijega i lakšeg skrivanja od policije izbjegavajući policijske patrole, nakon čega je u noći 5./6. travnja 2019. nakon druženja, u 5,55 sati vozeći se na navedenom motociklu poginuo u prometnoj nesreći.
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).