Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Određen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice hrvatskih državljana (1973. i 1986.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. Kaznenog zakona. (10. 5. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su, zajedno s još jednim muškarcem, 8. svibnja 2016. oko 14,05 sati u Sukošanu (predio Sveti Martin); u cilju da spriječe policijsko postupanje policijskog službenika odnosno onemogućili ga u njegovom postupanju; prvo ga verbalno napali, a potom i fizički tako što su ga snažno rukama nekoliko puta odgurnuli u predjelu prsa i ramena. Osnovano se sumnja da su, u navedeno vrijeme, osumnjičenici došli teretnim vozilom marke Mercedes tip Sprinter zadarskih registracijskih oznaka u trenutku kada je policijski službenik; po završetku službe u službenoj odori vozeći se svojim osobnim automobilom primijetio mlađu mušku osobu starosti oko 15 godina kako bosa hoda po cesti; zaustavio vozilo i krenuo prema obližnjem grmlju uz cestu, iza kojeg se ta osoba u bijegu od policijske odore sakrila, kako bi, u skladu s čl. 13. st. 1. toč. 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, obavio službenu radnju provjere i utvrđivanja identiteta.
Istražni zatvor je predložen zbog postojanja opasnosti od ponavljanja istovrsnih kaznenih djela (temeljem čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a) što je sudac istrage Županijskog suda u Zadru prihvatio i odredio im jednomjesečni istražni zatvor.