Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog teške krađe i dovođenja u opasnost života i imovine

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 33-godišnjeg hrvatskog državljanina i 47-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine teškom krađom iz čl. 229. st. 2. u vezi sa st. 1. toč. 1. i 2. Kaznenog zakona, i kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a u vezi sa čl. 36. st. 2. KZ-a, u vezi sa čl. 51. KZ-a. (12. 10. 2018.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 3. kolovoza 2018. oko 3,00 sata u Novigradu; u skladu s prethodnim međusobnim dogovorom, i u cilju da se domognu znatne svote novca, a pristajući da tom prilikom ugroze stanare iz okolnih zgrada i tuđu vrijednu imovinu; uporabom plina izazvali eksploziju na bankomatu banke koji se nalazi na zgradi općine, a samo stjecajem okolnosti nije naišao neki pješak koji je mogao biti ozlijeđen, te su potom iz tako otvorenog bankomata uzeli i odnijeli 573.400,00 kuna, okoristivši se za taj iznos na štetu banke.
Okrivljenom 47-godišnjaku se stavlja na teret i da je 30. ožujka 2018. oko 2,30 sati u Karlovcu, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, električnom ručnom bušilicom izbušio tri rupe kod otvora za izbacivanje novca bankomata, nakon čega je kroz dvije rupe ispustio plin u bankomat iz dvije plinske boce, a kroz treću rupu u bankomat ugurao električni kabel, preko kojeg je aktivirao smjesu plinova i izazvao eksploziju. Tereti ga se da je potom iz tako otvorenog bankomata uzeo i odnio ukupno 389.300,00 kuna, oštetivši banku za taj iznos.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).