Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitana trojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja trojice uhićenih hrvatskih državljana (1973., 1978. i 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2., utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (13. 6. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na način da je kao odgovorna osoba (direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Kolanu) od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. novčana sredstva koja je pravna osoba s područja Njemačke uplatila na žiro-račun njegovog trgovačkog društva u iznosu od 5.177.275,34 kune podigao sa žiro-računa društva i knjižio kao potraživanje za dane pozajmice. Navedene pozajmice nikada nisu vraćene čime je za taj iznos oštetio pravnu osobu sa sjedištem u Kolanu.
Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika kao odgovorne osobe pravnih osoba od 1. siječnja 2015. do 31. siječnja 2016. počinili i kaznena djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene isprave na način da su sastavljali porezna izvješća i isprave neistinitog sadržaja kojim su neistinito prikazivana stanja i kretanje sredstava i uspjeha poslovanja pravnih osoba u kojima su bili odgovorne osobe. Navedeno su činili s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza prema Državnom proračunu Republike Hrvatske čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 4.739.069.26 kuna.
Državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru odrediti istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage prihvatio je prijedlog i odredio osumnjičenicima istražni zatvor.