Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet istražni zahtjev protiv četiri osobe zbog nasilničkog ponašanja te drugih kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana (1977., 1983., 1983. i 1992.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 2. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona. Ujedno, osnovano se sumnja da je četvrtoosumnjičenik (1992.) počinio i kazneno djelo zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. KZ-a te da je prvoosumnjičenik (1977.) počinio kazneno djelo prijetnje iz čl. 129. st. 3. u svezi sa st. 2. KZ-a. (15. 7. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su 33-godišnjak, 27-godišnjak, 27-godišnjak i 18-godišnjak u popodnevnim satima 13. srpnja 2010. u Zadru; s ciljem da ponize dvojicu policijskih službenika PU zadarske M. M. i I. V. koji su biciklima došli na plažu Kolovare; a nakon što ih je bez ikakvog razloga drugoosumnjičenik kao suvozač na skuteru kojim je upravljao 18-godišnjak započeo vrijeđati i provocirati na najvulgarniji način, prepriječili policijskim službenicima prolaz na plažu te ih fizički napali. Osnovano se sumnja da su policijskog službenika M. M. srušili na pod i udarali ga nogama i rukama po cijelom tijelu, a da su policijskog službenika I. V. udarali i sprječavali da pomogne i zaštiti M. M.
Po prestanku udaranja, prvoosumnjičenik je obojici policijskih službenika uputio riječi prijetnje, a naknadnom pretragom doma u spavaćoj sobi 18-godišnjaka je pronađeno ukupno 59,2 grama marihuane, 9,6 grama hašiša i 17,4 grama amfetamina.
Protiv svih osumnjičenika istražni sudac je donio rješenje o provođenju istrage te je protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika odredio pritvor temeljem čl. 102. toč. 2. i 3. st. 1. ZKP-a.