Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitan 28-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru je 15. ožujka 2017. provedena dokazna radnja prvog ispitivanja uhićenog 28-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona na štetu policijskih službenika. (16. 3. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak oko 21,15 sati 14. ožujka 2017. upravljao kombi vozilom autocestom A1 u smjeru Zagreba te između Pristega i odmorišta Nadin u tri navrata, pri brzini vožnje od 100 km/h, naglo skrenuo kombi vozilo prema policijskom vozilu Policijske uprave šibensko-kninske u kojem je bilo pet policijskih službenika, a vozač policijskog vozila je uključenim zvučnim i svjetlosnim signalima pokušao zaustaviti to vozilo još od čvora Pirovac. Policijski službenici PU Zadarske i PU Šibensko-kninske uspjeli su zaustaviti kombi vozilo kojim je upravljao osumnjičenik tek na odmorištu Nadin nakon što su vozilima blokirali sve tri trake autoceste prema Zagrebu, no osnovano se sumnja da je i tada osumnjičenik kombi vozilom pokušao pobjeći s odmorišta Nadin ali je spriječen blokadom policijskog vozila.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zadru prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i osumnjičeniku odredio istražni zatvor po obje predložene zakonske osnove u trajanju od mjesec dana.