Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 15. srpnja 2020., u službi dežurstva, ispitalo dvojicu privedenih hrvatskih državljana (1988. i 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona/11 u svezi s čl. 51. KZ/11 i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. KZ/11. (16. 7. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (1988.) od 20. lipnja do 14. srpnja 2020. na području Zadra, u cilju daljnje preprodaje i stjecanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata prodao drugoosumnjičeniku najmanje 550 grama droge heroin i šest grama droge kokain za točno neutvrđeni novčani iznos. Osnovano se sumnja da je 14. srpnja 2020. u Zadru, s ciljem daljnje prodaje na ilegalnom narko tržištu i stjecanja nepripadne imovinske koristi, neovlašteno kod sebe u obiteljskoj kući u Zadru posjedovao oko dva grama droge kokain upakirane u PVC vrećicu, te oko 1003,6 grama droge heroin, kao i dva paketića oko 31,9 grama droge kokain i 0,7 grama droge kokain, te oko 40,00 grama bijele tvari nepoznatog kemijskog sastava namijenjene za miješanje s drogom radi povećanja mase tzv. punila, kao i digitalnu vagu za precizno mjerenje.

Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičenik (1972.) od 20. lipnja do 14. srpnja 2020. na području Zadra, u cilju daljnje preprodaje i stjecanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata od prvoosumnjičenika kupio najmanje 550 grama droge heroin za točno neutvrđeni novčani iznos, te da je 14. srpnja 2020. u 14,13 sati u Zadru, s ciljem daljnje prodaje na ilegalnom narko tržištu i stjecanja nepripadne imovinske koristi, kod sebe neovlašteno posjedovao dva prozirna PVC smotuljka droge heroin pojedinačnih težina od 0,6 grama i 0,5 grama, dok je u pretincu osobnog vozila držao oko 32,1 gram droge heroin upakirane u PVC vrećicu, kao i u stanu u kojem boravi oko 6,5 grama droge heroin, upakirane u PVC vrećicu te tri staklene bočice djelomično ispunjene prozirnom otopinom lijeka metadon.
Osnovano se sumnja da je 14. srpnja 2020. u Zadru, u vrijeme dok su policijski službenici provodili kriminalističko istraživanje, nakon što je uočen kako prvoosumnjičeniku predaje smotuljak karakterističnog izgleda za pakiranje droge te se udaljava, pa su policijski službenici krenuli postupati prema njemu radi uhićenja, u namjeri da spriječi uhićenje, pokrenuo svoje vozilo kako bi zaobišao službeno vozilo policije i nastavio kretanje vozilom. Policijski službenici su ga pokušavali spriječiti pri čemu je jedan od njih pao na tlo, dok su drugi policijski službenici drugim vozilom krenuli prema osumnjičeniku kako bi ga spriječili u daljnjim radnjama, uslijed čega je došlo do sudara između njihova dva vozila, nakon čega su uhitili osumnjičenika.

Sucu istrage predloženo je da osumnjičenicima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac istrage prihvatio i obojici osumnjičenika odredio istražni zatvor.