Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjaka zbog krađe, pokušaja iznude i prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1976.) zbog počinjenja kaznenog djela krađe iz čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 243. st. 1. u vezi sa čl. 34. KZ-a, i kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. u vezi čl. 87. toč. 21. KZ-a. (21. 5. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 15. ožujka do 15. travnja 2020. u Svetom Filipu i Jakovu, u cilju da se domogne tuđih stvari, iz jedne kuće u izgradnji uzeo više raznih predmeta ukupne vrijednosti 30.000,00 kuna. Stavlja mu se na teret i da je od početka ožujka do 23. travnja 2020. znajući da je oštećenik Musliman po vjeroispovijesti, zbog mržnje prema pripadnicima tog naroda i vjere u cilju da ustraši oštećenika, u više mu navrata prijetio da će ga usmrtiti stavljajući mu pritom oštricu noža pod vrat što je kod oštećenika izazvalo strah za život.
Tereti ga se da je u jednom mjestu pored Zadra, iako mu je oštećenik vratio dug u iznosu od 500,00 kuna, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi tražio od oštećenika da mu vrati 7.500,00 kuna pri čemu ga je učestalo udarao rukama po glavi i tijelu, a što je trajalo sve dok oštećenik nije podnio kaznenu prijavu policiji.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.