Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitan 31-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je 20. lipnja 2017. hrvatskog državljanina (1986.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. KZ-a, sve u vezi sa čl. 51. st. 1. KZ-a. (21. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 19. lipnja 2017. u 17,13 sati upravljao osobnim automobilom marke Peugeot 206 na kojem su bile nepripadajuće registarske oznake, iz smjera Biljana Donjih u smjeru Benkovca, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno vozio točno neutvrđenom brzinom koja je u svakom slučaju bila neprilagođena stanju i gustoći prometa te pod utjecajem alkohola (2,17 g/kg u organizmu) zbog čega nije bio sposoban za sigurno upravljanje vozilom.
Osnovano se sumnja da je upravo zbog alkoholiziranosti i neprilagođene i prebrze vožnje na ravnom cestovnom potezu kod mjesta Raštević, izgubio kontrolu nad vozilom te u kočenju prednjim dijelom svog vozila udario u zadnji lijevi dio osobnog automobila marke Peugeot 206, zadarskih registarskih oznaka kojim je iz istog pravca ispred njegovog automobila i zadržavajući pravac kretanja upravljala vozačica (1978.). Nakon tog udarca, vozačica je svojim vozilom prešla na drugi prometni trak namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog pravca gdje je njeno vozilo prednjim dijelom udarilo u prednji dio osobnog automobila marke Toyota Yaris zadarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog pravca upravljala 59-godišnja vozačica čiji je osobni automobil od siline udara odbačen na sjevernu stranu kolnika. Oštećena 38-godišnja vozačica Peugeota je u sudaru zadobila teške tjelesne ozljede glave, prijeloma vratne i prsne kralježnice, prijeloma rebara i krvarenja u trbuhu te je preminula istog dana u 19,00 sati u Općoj bolnici Zadar, dok je oštećena 59-godišnjakinja iz osobnog automobila Toyota Yaris zadobila teške tjelesne ozljede (prijelom lijevog acetabulma, prijelom više rebara desnog prsišta i prijelom dva rebra lijevog prsišta), kao i putnica u njenom osobnom automobilu (prijelom desne palčane kosti, nagnječenje torakalne stjenke desno i trbušne stjenke). 

Ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da bi osumnjičenik ostankom na slobodi ponovio kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor temeljem navedene osnove u trajanju od 30 dana.