Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 59-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 21. listopada 2015. sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog osnovane sumnje na počinjenje tri kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. u vezi sa st. 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a, a sve u vezi sa čl. 51. KZ-a. (22. 10. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnjak od 14. do 18. listopada 2015. u Zadru, u tri navrata oštećenici s kojom je bio u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi uputio prijetnje govoreći joj da će je zadaviti i ubiti, pratiti i da joj neće dati mira govoreći pritom prijetnje namijenjene njenom dečku i njoj što je sve kod nje izazvalo osjećaj straha da će izgovoreno i ostvariti. Osnovano se sumnja da je 14. listopada 2015., kada je došla u njegov ured kako bi razgovarali, zaključao ju u ured ne dozvolivši joj da izađe te ju uhvatio rukama za vrat govoreći da će ju zadaviti i ubiti, a kada je krenula prema izlazu gurnuo ju prema zidu i rekao joj da tamo stoji. Tek nakon što ga je više puta zamolila da otključa vrata, pustio ju je da izađe iz ureda govoreći joj pritom razne prijetnje usmjerene na njezin život i tijelo.
Prijedlog za određivanje istražnog zatvora podnijet je temeljem čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku odnosno opasnosti od ponavljanja djela kao i koluzione opasnosti. Budući da sudac istrage nije prihvatio navedeni prijedlog te je osumnjičenika pustio na slobodu, ovo će državno odvjetništvo uložiti žalbu po primitku pisanog otpravka rješenja suca istrage.