Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1960., 1961. i 1977.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 3. i 1. Kaznenog zakona/97 i još posebno protiv prvookrivljenika (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz čl. 303. st. 1. KZ/97. (27. 11. 2015.)

Okrivljenike se tereti da su počinili navedena kaznena djela od 2003. do 2007. godine koristeći svoje položaje predsjednika uprave jednog društva i članova uprave tog društva te tako što su sklapajući ugovore s drugim društvima oštetili to isto društvo za ukupan iznos od 1,294.763,79 kuna. Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika.

Prvookrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je na ročištu u stečajnom postupku pred nadležnim trgovačkim sudom dao lažni iskaz o dugovanjima i potraživanjima društva time da je dio novca iz stečajne mase sakrio na račun trećeg društva, a kako bi banci na temelju ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranja omogućio da se u tom postupku pojavi kao stečajni vjerovnik, unatoč tome što ta banka na temelju tog ugovora nije mogla dobiti taj status već jedino status razlučnog vjerovnika.