Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 64-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1948.) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 3. u vezi st. 1. Kaznenog zakona. (28. 8. 2012.)

Postoji osnova sumnje da je oko 13,20 sati 21. kolovoza 2012. u Nadinu (zaseok Batovići) šibicom zapalio suhu travu te je ostavio bez nadzora i udaljio se s mjesta događaja iako je bio svjestan da je travu zapalio u sušnom ljetnom razdoblju u blizini naseljenog mjesta što je imalo za posljedicu da se vatra nošena sjeverozapadnim vjetrom proširila uslijed čega je izgorjela velika površina maslinika i vinograda te niskog i visokog raslinja, a prijetila je neposredna opasnost da plamen zahvati kuće i gospodarske objekte u zaseoku Brzoje te mjesno groblje i crkvu.
Požar su ugasili pripadnici vatrogasnih postrojbi te djelovanjem protupožarnoga aviona Kanader i air traktora.
Prijedlog za određivanje istražnog zatvora podnijet je temeljem čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, a sudac istrage ga je prihvatio i odredio.