Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitan 58-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi sa st. 1. Kaznenog zakona. (28. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 27. kolovoza 2017. oko 00,30 sati u Biogradu na Moru, na državnoj cesti D8, upravljao svojim vozilom protivno odredbama čl. 51. st. 1., čl. 109. st. 1. i čl. 199. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,05 g/kg) iako svjestan da može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, pa pristajući na to, upravo zbog prevelike brzine i ne držanja razmaka između vozila te alkoholiziranosti udario je u stražnji dio mopeda. Mopedom je, krećući se ispred osumnjičenika, pravilno svojom stranom kolnika upravljao 34-godišnji hrvatski državljanin. Uslijed udara je došlo do pada oštećenika i mopeda pri čemu je 34-godišnjak preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih ozljeda.
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja osobite okolnosti koje opravdavaju opasnost od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).