Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom iz čl. 263. st. 3.  u vezi st. 1. Kaznenog zakona u vezi sa čl. 61. st. 2. KZ-a. (31. 8. 2012.)

Okrivljenika se tereti da je od 26. srpnja do 26. kolovoza 2012. u Slivnici Donjoj (zaseok Kneževići) u dva navrata; iako svjestan da puše jaki sjeverni vjetar i da paljenjem suhe trave i raslinja u blizini kuća može izazvati požar te time ugroziti obližnje kuće i ljude u njima; prvo 26. srpnja 2012. upaljačem zapalio suhu travu i raslinje uslijed čega je vatra zahvatila obližnje polje i vinograd. Požar su ugasili pripadnici DVP-a Posedarje.
Tereti ga se da je 26. kolovoza 2012. upaljačem zapalio suhu travu i raslinje pored obližnje hrastove šume udaljene svega oko 150 metara od kuća te otišao s mjesta požarišta ostavivši vatru bez nadzora koja se nošena jakim vjetrom proširila na obližnju hrastovu šumu i dva drvena stupa za električnu energiju te telekomunikacijske vodove. Potom je došao do staje sa životinjama u neposrednoj blizini i upaljačem zapalio baliranu slamu te izazvao drugi požar koji se uslijed puhanja sjeverozapadnog vjetra proširio na staju u kojoj je izgorjelo 200 bala slame, a zatim se proširio na maslinik i hrastovu šumu površine 3000 kvadratnih metara koja je u potpunosti izgorjela kao i maslinik i obližnji vinograd. Požar su ugasili pripadnici JVP-a Zadar nakon višesatnog gašenja uz pomoć kanadera i air traktora.
U optužnici je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika na temeljem odredbe čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a koji prijedlog je optužno vijeće Općinskog suda u Zadru prihvatilo te mu odredilo jednomjesečni istražni zatvor.