Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv 77-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 26. kolovoza 2014. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1937.) zbog počinjenja kaznenoga djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. al. 2. i 4. i u vezi sa čl. 61. st. 2 Kaznenog zakona. (2. 9. 2014.)
Okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. u Zadru kao direktor jedne športske udruge (sada sportsko dioničko društvo); u cilju da se u znatnoj mjeri nepripadno okoristi ta udruga; protivno Statutu udruge prema kojem je bio dužan ostvarivati financijski plan i ovlašten raspolagati planiranim sredstvima te protivno odredbama Općeg poreznog zakona, Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost odobrio da se plaćaju fakture koje ne predstavljaju vjerodostojne knjigovodstvene dokumente te da se u poslovnim knjigama kluba prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanje od udruge prema  inozemnim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju. Tereti ga se da je nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza, a na toj osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava-završnih računa odobrio obračunavanje umanjenih iznosa poreza na te obveze čime je nepripadno zadržao za udrugu, i dalje raspolagao sredstvima, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske iznos od 5,945.249,68 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 26. kolovoza 2014. donijelo rješenje o obustavi istrage protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. al. 2. i 4. KZ-a budući da je utvrđeno kako nema dokaza da bi počinio kazneno djelo na način kako mu je to stavljeno na teret.