Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv 46-godišnjaka zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare. (10. 12. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je od 20. veljače 2003. do 23. veljače 2012. u Benkovcu i Zadru; počinio kazneno djelo prijevare s ciljem da se u znatnoj mjeri materijalno okoristi nepripadnim ostvarenjem prava na uvećani osobni odbitak i priznavanjem olakšica za uplaćene premije za dopunsko zdravstveno osiguranje te nepripadnom isplatom naknade za troškove međumjesnog javnog prijevoza koji nisu stvarno bili izvršeni; koristeći činjenicu da od rođenja ima prijavljeno prebivalište u mjestu koje se nalazi na području posebne državne skrbi druge skupine, a svjestan da stvarno s obitelji živi u kući koja je bila u vlasništvu njegovog punca u drugom mjestu na području posebne državne skrbi treće skupine.
Tereti ga se da je; protivno odredbama čl. 38. i čl. 63. st. 2. Općeg poreznog zakona; za svaku godinu u navedenom razdoblju podnosio ispostavi Porezne uprave prijave poreza na dohodak, lažno prikazujući službenicima te ispostave da stvarno živi u mjestu gdje je obiteljska kuća njegovih roditelja, zbog čega su mu oni, uvjereni da trebaju primijeniti olakšice i umanjenja u odnosu na činjenicu prebivališta na području posebne državne skrbi druge skupine nepripadno isplatili pojedinačne iznose povrata poreza na dohodak ukupnom iznosu od 23.331,26 kuna.
Tereti ga se da je od 9. siječnja 2003. do 12. srpnja 2004. lažno prikazujući poslodavcu da stvarno svakodnevno putuje na posao u Zadar iz mjesta gdje ima prijavljeno prebivalište iako je stvarno putovao u Zadar iz drugog mjesta; po čl. 3. Dodatka Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike i rješenju poslodavca; prave primio ukupno 29.048,00 kuna naknade putnih troškova iako mu je trebalo isplatiti naknadu stvarnih putnih troškova u iznosu od 11.296,00 kuna. Time mu je iznos od 17.752,00 nepripadno isplaćen čime se okoristio na štetu Republike Hrvatske za ukupno 41.083,26 kuna.