Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog nedozvoljene trgovine

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskih državljana (1960., 1964., 1968. i 1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva nedozvoljenom trgovinom iz čl. 264. st. 1. Kaznenoga zakona. (15. 5. 2015.)
Prvookrivljenika se tereti da je točno neutvrđenog dana tijekom rujna 2014. godine iz Virovitice došao u mjesto Poljica te sa vlasnikom obiteljske kuće dogovorio najam djela prostora konobe; protivno odredbi čl. 17. st. 4. Zakona o posebnom porezu na duhanske prerađevine, svjestan da se duhan i duhanski proizvodi bez nadzornih markica smatraju proizvodima na koje nije obračunat i plaćen porez te da se njihovo puštanje u promet i trgovinu smatraju protuzakonitima; sa područja Virovitice teretnim vozilom dovezao najmanje 8 650 kilograma suhoga duhana u listu spremljenog u kartonske kutije. Navedene kutije je uskladištio u tom iznajmljenom objektu, a potom je točno neutvrđenog dana istog mjeseca sa jednom osobom iz Zadra dogovorio najam njegove obiteljske kuće u koju je s područja Virovitice dovezao uređaje za sitno sjeckanje duhana te za navlaživanje duhana. Tereti ga se da je u tom prostoru suho lišće duhana usitnjavao i pakirao u PVC vrećice težine od oko 10 kilograma nakon čega je tako prerađen i usitnjen duhan (u količini od najmanje 444,92 kg) prodavao ostaloj trojici okrivljenika za iznos od 100 kuna po kilogramu. Na opisani način si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 44.492,00 kuna.
Preostalu trojicu okrivljenika se tereti da su od prosinca do veljače 2015. godine u Zadru; zajednički i dogovorno; tako sitno rezani duhan prethodno kupljen od prvookrivljenika dovozili u podrum obiteljske kuće koji su za tu namjenu unajmili od treće osobe gdje su, na improviziranim stolovima za prebiranje sitno rezanoga duhana u kartonske kutije i papirnate vrećice, punili sitno rezani duhan u količinama od po 500 grama te ga prodavali nepoznatim osobama na području grada Zadra i šire okolice. Tereti ih se da su si pribavili imovinsku korist u iznosu od 9.360,00 kuna.