Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitan 32-godišnjak zbog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazana radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. Kaznenog zakona. (24. 6. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 23. lipnja 2019. u 6,25 sati u Zadru upravljao osobnim automobilom zadarske registarske oznake državnom cestom  306 iz smjera sjevera u smjeru juga, protivno čl. 198. st. 1. i čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,58 g/kg) zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, te za sada neutvrđenom brzinom koja nije bila prilagođena nailasku na raskrižje, pristajući na mogućnost da ugrozi druge sudionike u prometu. Osnovano se sumnja da je dolaskom kod 23. kilometra i 300 metara, tj. u neposrednu blizinu raskrižja s Ulicom Kažimira Zankija, Puta Nina i Matije Gupca, zbog takvog stanja i brzine izgubio kontrolu upravljanja nad automobilom, uslijed čega se vozilo zanijelo u desno i izletjelo na prometnu traku sa sjeverozapadne strane raskrižja, gdje je prednjim dijelom automobila udario i oštetio metalni nosač s prometnim znakom, a potom udario u 18-godišnju pješakinju koja je stajala pored navedenog prometnog znaka, tijelom okrenuta u smjeru jugoistoka, čekajući zeleno svjetlo na semaforu za pješake. Njegovo je vozilo nakon toga prednjim dijelom udarilo u metalni stup semafora dok je pješakinja ostala pritisnuta između prednjeg dijela automobila i metalnog stupa semafora pri čemu je pješakinja teško ozlijeđena (prijelom potkoljenice uključujući nožni zglob).
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 32-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).