Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice 23-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1989. i 1989.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (1. 2. 2013.)

Optužnicom ih se tereti da su 1. siječnja 2013., u ranim jutarnjim satima u Zagrebu, na kolniku Avenije Većeslava Holjevca izazvali prometnu nesreću, i to prvookrivljeni kršeći odredbu čl. 57. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno ulaskom u raskrižje pod uvjetima smanjene vidljivosti, a da prethodno nije propustio vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera i zadržava smjer svog kretanja; a drugookrivljeni kršeći odredbu čl. 199. st. 2. i čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno vožnjom pod utjecajem alkohola u uvjetima smanjene vidljivosti nije brzinu kretanja svog vozila prilagodio atmosferskim prilikama, mokrom kolniku i vidljivosti.
U opisanoj prometnoj nesreći su smrtno stradale tri ženske osobe dok je jedna ženska osoba teško tjelesno ozlijeđena.
Protiv obojice okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku.

Dopuna priopćenja: S obzirom da je Vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu tijekom dana donijelo rješenje kojim je ukinut istražni zatvor protiv obojice okrivljenika te su isti pušteni na slobodu, po zaprimanju rješenja Općinsko državno odvjentištvo u Zagrebu će uložiti žalbu na tu odluku.