Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 27. siječnja 2016. optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1979. i 1974.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. i 2., krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i pranja novca iz članka 265. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona, hrvatskog državljanina (1983.) i hrvatske državljanke (1975.) zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca iz članka 265. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (1. 2. 2016.)

Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su, zajedno i dogovorno od 30. travnja 2015. do 11. svibnja 2015. u Zagrebu, drugookrivljenik kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba; a prema uputi prvookrivljenika; djelatnicima oštećenog trgovačkog društva iz Zagreba (bavi se otkupom nedospjelih potraživanja) dostavili tri neoriginalna računa u kojima su se nalazili neistiniti podaci da trgovačko društvo kojeg su bili odgovorne osobe ima nedospjelih potraživanja prema trgovačkom društvu iz Rijeke (u iznosima od 1,536.372,92 kune, 2,213.481,20 kuna i 4,150.000,00 kune) te neoriginalne, neistinite izjave trgovačkog društva iz Rijeke sa skeniranim neoriginalnim pečatom i potpisom odgovorne osobe tog društva i neoriginalne, neistinite ugovore o ustupanju potraživanja u kojima je bilo neistinito navedeno da trgovačko društvo kojeg su bili odgovorne osobe u navedenim iznosima oštećenom trgovačkom društvu iz Zagreba ustupa svoja potraživanja prema trgovačkom društvu iz Rijeke. Nakon toga su djelatnici oštećenog trgovačkog društva iz Zagreba, ne sumnjajući u vjerodostojnost dostavljene im dokumentacije, u više navrata sa žiro-računa oštećenog trgovačkog društva na žiro-račun trgovačkog društva (kojem su dvojica okrivljenika bili odgovorne osobe) uplatili ukupan iznos od 3,557.674,09 kuna, a u tom su iznosu prvookrivljenik i drugookrivljenik stekli nepripadnu imovinsku korist. Preostali iznos prema tako sklopljenim ugovorima nisu uplatili jer su posumnjali u vjerodostojnost dostavljene im neoriginalne dokumentacije.
Nakon tih uplata oštećenog trgovačkog društva; da bi dvojica okrivljenika prikrila tako stečenu nepripadnu materijalnu dobit; oni su, tereti ih se, tijekom svibnja 2015. godine dogovorili s trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenicom te na temelju prividnih, nepostojećih pravnih poslova na tekuće račune trećeokrivljenika (otvoreni u dvije banke) kao i na žiro-račune trgovačkih društava, kojima su odgovorne osobe bili drugookrivljenik i četvrtookrivljenica, obavili uplate sa žiro-računa na koji je oštećeno trgovačko društvo uplatilo iznos od 3,557.674,09 kuna.
Tako su prva dvojica okrivljenika uplatili na tekuće račune trećeokrivljenika iznos od ukupno 736.950,00 kuna s osnova fiktivnog ugovora o kupoprodaji nekretnine od kojeg je trećeokrivljenik iznos od 736.000,00 kuna predao drugookrivljeniku. Ukupan iznos od 1,360.000,00 kuna su prva dvojica okrivljenika, na temelju nepostojećih poslovnih odnosa, uplatili na žiro-račun trgovačkog društva kojem je odgovorna osoba bio drugookrivljenik. On je, tereti ga se, sa žiro-računa tog trgovačkog društva podigao iznos od 1,321.000,00 kuna, a iznos od 1,034.000,00 kuna su na temelju nepostojećih poslovnih odnosa uplatili na žiro-račun trgovačkog društva kojem je odgovorna osoba bila četvrtookrivljenica koja je taj novac koristila za podmirenje obveza tog trgovačkog društva, dok je ostatak nepripadno stečenog novca ostao na žiro-računu trgovačkog društva čije poslovanje su vodili prva dvojica okrivljenika. 

Nakon podizanja optužnice, Općinski kazneni sud u Zagrebu produljio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika i trećeokrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), dok je drugookrivljeniku ukinuo istražni zatvor koji mu je bio određen iz iste zakonske osnove.