Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjaka zbog ratnog zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1972.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (1. 7. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv. Teritorijalne obrane Daruvar 16. rujna 1991. u Doljanima; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne te JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, zajedno s drugim za sada nepoznatim pripadnicima svoje jedinice, došao u dvorište obiteljske kuće gdje su svi zajedno zlostavljali vlasnicu (1951.), njenog supruga (1948.), njenu svekrvu (1929.), njenog svekra (1923.) i njenu susjedu (1921.).
Okrivljenika se tereti da je s ostalim pripadnicima navedene jedinice zapovjedio navedenim civilima da legnu na tlo te su im prijetili vatrenim oružjem nakon čega su ih zatvorili u podrumske prostorije gdje su naknadno dovedeni još tri osobe (muškarac i bračni par). Potom su pozvali vlasnicu da izađe iz podruma, te ju je okrivljenik, zajedno s još dvojicom za sada nepoznatih pripadnika Teritorijalne obrane Daruvar, odveo u prostoriju ljetne kuhinje gdje ju je; protivno njenoj volji i uz prijetnju puškom; nasilno silovao prvo jedan od dvojice za sada neutvrđenih pripadnika jedinice, a nakon njega i sam okrivljenik.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika do okončanja postupka zbog opasnosti od bijega i težine počinjenja djela.