Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 40-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a. (1. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 31. kolovoza 2016. u Zagrebu; protivno članku 7. točki 1. Zakona o oružju, nakon što je prethodno na točno neutvrđeni način nabavio ručnu bombu M-75, iako svjestan da nabavljanje i držanje takve eksplozivne naprave građanima nije dopušteno, te ju držao u stanu u Sutlanskoj ulici. Osnovano se sumnja da ju je istog dana, oko 07,08 sati; svjestan da time može ugroziti tjelesni integritet osoba koje se nalaze u blizini te oštetiti tuđu imovinu i pristajući na mogućnost nastupa opisanih posljedica; aktivirao te ju s prozora stana bacio na ulicu ispred caffe bara. Bomba je eksplodirala na kolniku Sutlanske ulice pri čemu je jedna metalna kuglica pogodila prolaznicu u donji desni dio leđa, dok su ostali dijelovi bombe pogodili fasadu kuće na adresi Sutlanska 1 te gornji dio vrata i prozora caffe bara, probio staklene stjenke i strop tog objekta i dva hladnjaka pokraj kojih je u to vrijeme bila jedna osoba. Jedan dio metalnih kuglica iz bombe u svojoj je putanji oštetio nekoliko osobnih vozila parkiranih u neposrednoj blizini te su nastala materijalna oštećenja.
Sucu istrage podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) kojeg je sudac istrage usvojio i odredio istražni zatvor.