Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv jedanaestoro hrvatskih državljana (1994., 1995., 1991., 1988., 1983., 1996., 1997., 1994., 1997., 1995. i 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavka 3. Kaznenog zakona u vezi članka 52. KZ-a te zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. KZ-a u vezi članka 52. KZ-a i zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. KZ-a u vezi članka 52. KZ-a. (2. 5. 2017.)

Optužnicom se okrivljenike (prvi, drugi, treća, peti, deveti, deseti i jedanaesti) tereti da su od 11. kolovoza 2016. do 28. listopada 2016. na području grada Zagreba, Zadra, Splita i Novalje,  nakon što su prethodno prvookrivljenik i drugookrivljenik; s ciljem daljnje distribucije na ilegalnom narkotržištu pribavili veće količine konoplje tipa droge marihuana, amfetamina i tableta MDMA; prodavali ju krajnjim konzumentima na ilegalnom narko tržištu kao i drugim preprodavačima. Među preprodavačima kojima su prva dvojica okrivljenika prodavali drogu, prodavali su ju i jedanaestookrivljeniku kojeg je, upravo radi kupnje droge namijenjene daljnjoj preprodaji, s prvookrivljenikom povezao desetookrivljenik, dok je u preprodaji droge na ilegalnom narkotržištu s prvookrivljenikom sudjelovao i jedanaestookrivljenik. Trećeokrivljenicu se tereti da je prodavala drogu marihuanu zajedno s drugookrivljenikom pri čemu je ujedno prvookrivljenik neposredno ili posredno preko drugookrivljenika drogu marihuanu, amfetamin i MDMA, uz djelomičnu ili potpunu odgodu plaćanja, prodavao jednom maloljetniku iako je znao njegovu dob.

Ujedno, četvrtookrivljenika, šestookrivljenika, sedmookrivljenicu i osmookrivljenika se tereti da su od 11. srpnja 2016. do 28. listopada 2016. na području grada Zagreba; nakon što je prethodno šestookrivljenik s ciljem daljnje preprodaje kupio od prvih četvero okrivljenika veće količine marihuana i MDMA tableta i skrivao ju u stanu u kojem neprijavljeno boravio, a zatim ju na ilegalnom narkotržištu prodavao krajnjim konzumentima i drugim preprodavačima. Ujedno, šestookrivljenik je radi kupnje droge namijenjene daljnjoj preprodaji povezao osmookrivljenika sa četvrtookrivljenikom.

Okrivljenike se tereti da su na opisani način prodali oko 550 grama marihuana, 275 tableta MDMA i oko 52 grama amfetamina, dok je pretragama pronađeno još 420 grama marihuane i 104 MDMA tableta te su pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 10.172,00 kuna slijedom čega je stavljen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi u tom iznosu.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika i šestookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.