Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske 29. kolovoza 2011. donio rješenje kojim je Županijski sud u Zagrebu, kao jednom od četiri suda specijalizirana za ratne zločine, odredio kao stvarno i mjesno nadležan za postupanje u kaznenom predmetu protiv trojice državljanina Republike Srbije, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv trojice državljana Srbije (1946., 1933. i 1935.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH u vezi čl. 28 OKZ-a RH. (2. 9. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od 17. kolovoza 1991. do 25. srpnja 1992. godine u Petrinji, kao predsjednik Skupštine općine Petrinja, a do 9. svibnja 1992. i predsjednik Ratnog predsjedništva SO Petrinja; u nakani ostvarenja zajedničkog cilja dijela pobunjenog stanovništva srpske nacionalnosti, da se općina Petrinja sa okolnim selima s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti potpuno etnički očisti od stanovništva hrvatske nacionalnosti i izdvoji iz teritorijalne cjeline Republike Hrvatske radi stvaranja nove države tzv. SAO Krajine sa većinskim srpskim stanovništvom; tijekom međunarodnog oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga vojske i policije Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih snaga pobunjenog stanovništva srpske nacionalnosti uz pomaganje i podršku bivše JNA na teritoriji Republike Hrvatske, planirao i organizirao naoružavanje pobunjenog stanovništva srpske nacionalnosti i osnivanje naoružanih jedinica Teritorijalne obrane i milicije. Pripadnici tih postrojbi su u kolovozu i rujnu 1991. godine zastrašivali i protjerivali preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti, koji su ostali u svojim kućama i koji nisu pružali oružani otpor odnosno ubijali ih, palili im kuće i pljačkali imovinu i to na štetu mještana sela Mađari i Letovanci, Donja Budičina, Petrinja, Hrastovica, Cepelište gdje su tijekom rujna 1991. ubili 31 osobu a 17 osoba teško tjelesno ozlijedili, dok su 16. rujna u Petrinji, u blizini Vile Gavrilović, usmrtili 14 zarobljenih pripadnika MUP-a RH, a njih petero teško ozlijedili.
Iako je prvoosumnjičenik bio redovno izvještavan da pojedinci njemu podređenih jedinica čine navedena kaznena djela nije poduzeo ništa radi sprečavanja, suzbijanja i kažnjavanja pojedinaca koji su činili te zločine, pristajući da oni to dalje i čine te su tijekom rujna i listopada 1991. godine u mjestima Petrinja, Sibić, Taborište, Novo Selište, Križ Hrastovački, Graberje usmrtili ukupno 77 osoba.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da drugoosumnjičenik od točno neutvrđenog dana u rujnu 1991. godine do 17. listopada 1991. u Petrinji, kao komandant I Operativne grupe bivše JNA; sa izravnom komandom nad više brigada i jedinica paravojnih postrojbi, u istoj nakani kao i prvoosumnjičenik, u okviru svojih ovlaštenja nije poduzeo ništa da protupravna postupanja spriječi, suzbije i kazni pojedince koji su činili te zločine, pristajući na taj način da se zločini i dalje čine. Osnovano se sumnja da je znao da su njemu podređeni pripadnici tih brigada i postrojbi, kao i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog stanovništva srpske nacionalnosti ostvarujući zadani im cilj od 2. do 21. rujna 1991. u Petrinji, u artiljerijskom napadu na civilno stanovništvo, stambene, kulturne i sakralne objekte usmrtili i ranili više stanovnika grada Petrinje odnosno ubili 26 stanovnika i teško ozlijedili više stanovnika Petrinje, Donje Budičine, Hrastovica, Cepelišta, Sibić, Taborište, Novo Selište, te usmrtili više zarobljenih pripadnika MUP-a RH. Tijekom listopada 1991. godine u Novoj Drenčini u više navrata je više pripadnika paravojnih postrojba najprije istjeralo iz kuća civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, a zatim im opljačkalo imovinu i zapalilo kuće.
Osnovano se sumnja da trećeosumnjičenik od 17. listopada 1991. do svibnja 1992. godine u Petrinji, kao u komandant I operativne grupe Jugoslavenske narodne armije, a nakon toga komandant 10. Korpusa, sa izravnom komandom i zapovjedi nad nekoliko brigada i postrojbi; i istoj nakani kao i prva dvojica osumnjičenika; tijekom međunarodnog oružanog sukoba u kojem su naoružanim jedinicama Teritorijalne obrane pomagale i podržavale snage JNA čiji su pripadnici okupirali cijelo područje općine Petrinja sa okolnim selima sa  većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti; ovlašten izdavati naredbe i zapovjedi podređenim mu postrojbama i njima podređenim jedinicama uz znanu mu odgovornost za primjenu propisa međunarodnog prava zaštite civilnih osoba za vrijeme rata, u okviru svojih ovlaštenja nije poduzeo ništa da se protupravna postupanja spriječe, suzbiju i kazne pojedinci koji su počinili te zločine, pristajući na taj način da njemu podređeni takve zločine i dalje čine. Osnovano se sumnja da je bio upoznat da su njemu podređeni pripadnici naprijed navedenih postrojbi, bivše JNA, Teritorijalne obrane, kao i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog stanovništva srpske nacionalnosti počinili zločine nad civilnim stanovništvom općine Petrinja i okolnim selima Novo Selište, Glinska Poljana, Sibić, Taborište, Križ Hrastovački, Prnjavor Čuntićki, Graberje odnosno od listopada 1991. do lipnja 1992. godine usmrtili 80 osoba.

Protiv  trojice osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog težine djela.