Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvije osumnjičenice

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvije hrvatske državljanke (1966. i 1973.) zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. (2. 10. 2013.)
Postoji osnova sumnje da je, od listopada 2011. do lipnja 2012. godine u Zagrebu, prvoosumnjičenica počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, a da je drugoosumnjičenica počinila kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a u vezi čl. 38. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. KZ-a.
Naime, prvoosumnjičenica je u svojstvu samostalnog referenta naplate u jednom trgovačkom društvu, zadužena za zaprimanje, kontrolu, evidentiranje zahtjeva dokumentacije klijenta te prosljeđivanje na viši nivo, prema prethodnom dogovoru sa drugoosumnjičenicom; a radi pribavljanja znatne materijalne koristi; pronalazila osobe koje ne ispunjavaju uvjete za članstvo i dobivanje na korištenje kreditnih kartica. Nakon što je drugoosumnjičenica preuzimala i sastavljala potrebnu dokumentaciju, uz priloženu pristupnicu za članstvo ju je predavala prvoosumnjičenici koja je, znajući da su podaci navedeni u zahtjevu za izdavanje kreditne kartice neistiniti, navedenu dokumentaciju dalje prosljeđivala u odjel za članstvo koji je, ne sumnjajući u istinitost tako dostavljene dokumentacije, izdao na korištenje kreditne kartice za najmanje trideset osoba. Postoji osnova sumnje da je prvoosumnjičenica izvijestila drugosumnjičenicu da su izrađene kartice koja je potom kontaktirala korisnike a koji su po preuzimanju kartica podigli odobreni novčani limit te ga, prema prethodnom dogovoru, predavali drugosumnjičenoj koja ga je podijelila sa prvoosumnjičenom okoristivši se sa najmanje 80.000,00 kuna.