Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na dio rješenja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na dio rješenja vijeća Županijskog suda u Zagrebu koji se odnosi na neodređivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH temeljem zakonskog osnova opasnosti od bijega. (3. 2. 2015.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 23. prosinca 2014. podiglo optužnicu protiv zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ RH u kojoj je predložilo određivanje istražnog zatvora temeljem dva zakonska osnova odnosno zbog opasnosti od bijega i zbog težine počinjenog kaznenog djela.
Vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredilo istražni zatvor temeljem zakonskog osnova težine počinjenog djela dok nije prihvatilo prijedlog ovog odvjetništva da se istražni zatvor odredi i temeljem opasnosti od bijega, smatrajući da se za sada ne može tvrditi da se okrivljenik krije i da će biti nedostupan sudu jer mu nije upućen poziv na njegovu adresu pa da je prijedlog za određivanje istražnog zatvora u tom dijelu preuranjen.
Suprotno stanovištu suda, u žalbi se ističe argumentacija iz koje se zaključuje da takva opasnost postoji te je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predloženo da pobijano rješenje preinači na način da odredi istražni zatvor protiv okrivljenika i temeljem zakonskog osnova opasnosti od bijega.