Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1954. i 1958.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (3. 12. 2020.)

Podignutom optužnicom okrivljenike se tereti da su 20. rujna 1991. u Glini, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske te JNA i oružanih formacija SAO Krajine s druge strane, postupali po nalogu obavještajnog oficira pri Štabu teritorijalne obrane koji je iz KPD-a Glina izveo četiri zarobljena pripadnika Hrvatske vojske govoreći da ih vodi u Zatvor u Knin. Okrivljenike se tereti da su prema unaprijed stvorenom planu i iz osvete, zajedno sa za sada nepoznatim pripadnicima Vojne policije TO Glina i spomenutim obavještajnim oficirom, navedena četiri zarobljenika odveli na brdo Pogledić u Glini gdje su ih usmrtili hicima iz osobnog naoružanja, postupajući tako protivno odredbama članka 3. stavak 1. točka a) III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. i članku 4. stavak 1. i stavak 2. točka a) Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II od 8. lipnja 1977.).
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka na temelju članka 123. stavka 1. točke 1. i točke 4. Zakona o kaznenom postupku.