Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 38-godišnjak zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je 1. svibnja 2020. dokaznu radnju ispitivanja hrvatskog državljanina (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi članka 51. KZ-a. (4. 5. 2020.)

Osnovano se sumnja da je okrivljenik 22. travnja 2020. od oko 03,23 do 04,05 sati na dvije različite adrese u Zagrebu, u dva navrata uporabom otvorenog plamena zapalio plastičnu oblogu konstrukcije krovišta terase jednog ugostiteljskog objekta te drvenu konstrukciju jednog štanda, postupajući s ciljem da plamen zahvati i drugu imovinu u blizini. Vatra je na prvoj lokaciji u gradu zahvatila električne grijalice, sjedeće klupe i oštetila pločice, dok je na drugoj lokaciji u gradu zahvatila tekstilnu robu koja se nalazila na više drvenih štandova. Plamen je zahvatio i jedan osobni automobil koji je u potpunosti izgorio, a došlo je i do puknuća prozorskih stakala na stambenim zgradama u blizini. Daljnje širenje požara spriječeno je intervencijom djelatnika vatrogasne postrojbe. Nastala šteta na imovini zahvaćenoj požarom veća je od 200.000,00 kuna.
Osnovano se sumnja da je okrivljenik 18. prosinca 2019. oko 04,19 sata u Zagrebu, ušao u dvorište jedne stambene zgrade i uporabom otvorenog plamena zapalio predmete koji su bili u kantama za smeće. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, postupao s ciljem da vatra zahvati i druge predmete u blizini, pa je tako vatra zahvatila i oštetila pročelje stambene zgrade te oštetila jedan osobni automobil. Daljnje širenje požara spriječeno je intervencijom vatrogasaca.
Nakon ispitivanja okrivljenika, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljeniku odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.