Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. studenog podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1954., 1952. i 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (4. 12. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. godine, tijekom napada JNA i TO na grad Petrinju, za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i JNA, TO te srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske; suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; drugookrivljenik kao zapovjednik čete Donja Bačuga (odreda TO Banski Grabovac), prvookrivljenik kao zapovjednik voda u navedenoj četi i trećeokrivljenik kao pripadnik navedenog voda; nakon što su zajedno s pripadnicima svoje jedinice u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila S. B.; ispitivali ga i fizički zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu.
Drugookrivljeniku i prvookrivljeniku se stavlja na teret da su zapovjedili trećeokrivljeniku i drugim nepoznatim pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svoga osobnog naoružanja u navedenog civila koji im je bio okrenut leđima, i potom, zajedno s njima, ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja. Oštećeni civil preminuo je na mjestu događaja, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno je na rubu navedenog kukuruzišta.
U optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti te da se, temeljem zakonske osnove opasnosti od bijega, odredi istražni zatvor protiv trojice okrivljenika do okončanja kaznenog postupka.