Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv četvoro hrvatskih državljana (1952., 1956., 1953. i 1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona (za ovo djelo se tereti prvookrivljenog) te kaznenih djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. KZ-a (druga, treća, i četvrtookrivljena). (5. 4. 2012.)

Okrivljenike se tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine u Zagrebu, prvookrivljenik kao predstojnik jednog od zavoda znanstvenog instituta, u nakani stjecanja značajne nepripadne materijalne dobiti za sebe i drugookrivljenicu (svoju tajnicu), dogovorio sa njom te sa trećeokrivljenom voditeljicom odjela za računovodstvo i financije i četvrtookrivljenom računovodstvenom referenticom tog instituta, da će se novčana sredstva instituta isplaćivati studentima na temelju ugovora sklopljenih sa institutom preko student-servisa, iako studenti stvarno nisu obavljali poslove za taj instutut navedene u tim ugovorima. U cilju realizacije takvog plana po nalogu prvookrivljenika, drugookrivljenica je pribavljala studentske ugovore sama ili posredstvom četvrtoookrivljenice a te bi ugovore studenti "bjanko" potpisivali, da bi potom u njih drugookrivljena tajnica naknadno unosila neistinite podatke da su studenti obavili poslove za institut. Prvookrivljenik je potpisivao te ugovore nakon čega su isplate po ugovorima kroz računovodstvo provodile i obračunavale trećeokrivljenica i četvrtookrivljenica.
Kad su studenti navedeni u ugovorima podigli uplaćeni novac sa svojih računa, za sebe su zadržali iznos od 10 posto na ime usluge podizanja ugovora i novca, dok su ostatak novca predavali drugookrivljenici i četvrtookrivljenici, a drugookrivljenica bi davala prvookrivljeniku koji je dio novca zadržavao za sebe, dok je dio odvajao za nju. Sa ukupno 64 ugovora podignuto je oko 246,750,00 kn na koji način su prvookrivljenik i drugookrivljenica stekli značajnu nepripadnu dobit u ukupnom iznosu od oko 224.325,00 kuna.