Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv petero okrivljenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petero okrivljenika (1966., 1952., 1976., 1972. i 1961.), odnosno da je prvookrivljenik počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1 i 4. KZ-a i jedno kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. al. 4. KZ-a, a ostali okrivljenici jedno kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u vezi čl. 38. KZ-a, te drugookrivljeni, trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni jedno kazneno djelo pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. al. 4. u vezi čl. 38. KZ-a. (6. 11. 2012.)

Okrivljenike se tereti da su od studenog 2004. do veljače 2007. godine u Zagrebu, prvokrivljeni kao odgovorna osoba dva trgovačka društva iz Zagreba, osmislio način pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi, na štetu tih trgovačkih društava, u okviru kojeg je s četvrtookrivljenim  kao stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba dogovorio da isti, uz naknadu u postotku od iznosa svakog izdanog računa, dostavlja radi naplate račune u ime tog trgovačkog društva prvookrivljenikovim trgovačkim društvima i u njima zaračuna u stvarnosti neizvršene usluge trgovačkim društvima prvookrivljenika. 

Četvrtookrivljenik je stoga ispostavio više fiktivnih računa prvom trgovačkom društvu na iznos od ukupno 5.692.669,60 kn, a drugom trgovačkom društvu na ukupan iznos od 3.697.210,00 kn, za koje račune je prvookrivljenik po primitku računa vršio plaćanja ili nalagao petookrivljenom voditelju administracije i ovlašteniku za praćenje transakcija i raspolaganje sredstvima po žiro-računu, knjiženje i plaćanje računa trgovačkom društvu četvrtookrivljenika.

Navedeni  novac, u ukupnom iznosu od 9.612.900,00 kn, s računa trgovačkog društva sukcesivno je podizao četvrtookrivljenik, te je za sebe zadržao proviziju od svakog računa u ukupnom iznosu od najmanje 480.645,00 kn, a ostatak novaca je predao prvookrivljenom. 

Na opisani način prvookrivljenik si je pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu svojih trgovačkih društava u iznosu od najmanje 8.943.753,83 kn.

Ujedno, prvookrivljenika se tereti da je od siječnja 2007. do veljače 2008. godine u istom svojstvu, a kako bi si pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu svojih trgovačkih društava iz Zagreba, dogovorio s trećeokrivljenikom način pribavljanja gotovinskih iznosa sa žiro-računa svojih trgovačkih društava kojim bi trećeokrivljeni pronašao trgovačko društvo koje bi dostavljalo radi naplate račune ovim trgovačkim društvima za u stvarnosti neizvršene usluge, a ujedno i sam trećeokrivljeni putem trgovačkog društva u kojem je bio direktor, dostavljao račune na naplatu trgovačkim društvima prvookrivljenika, bez prethodno obavljenog posla.

Trećeokrivljenik je, u tom cilju zatražio pomoć od drugookrivljenika u pronalasku trgovačkog društva koje bi takve račune dostavljalo na naplatu uz naknadu od 5 posto od iznosa svakog računa, nakon čega je drugookrivljenik u dogovoru s prvookrivljenikom i trećeokrivljenikom, inicirao osnivanje trgovačkog društva iz Zagreba u kojem je za direktora postavio jednu osobu, koji je po nalogu drugookrivljenika ispostavio više računa trgovačkim društvima prvookrivljenika a koji je po primitku istih nalagao njihovo plaćanje, nakon čega je drugookrivljenik putem bankomata, a po njegovom nalogu su druge dvije osobe u poslovnicama banke, sukcesivno sa žiro-računa trgovačkog društva iz Zagreba podizali gotovinu u ukupnom iznosu od 7.328.034,12 kn.

Od navedenog novca drugookrigvljenik je, nakon što je za sebe nepripadno zadržao proviziju od 5 posto od svakog računa u ukupnom iznosu od  317.470,11 kn, novce predavao trećeokrivljeniku, a ovaj prvookrivljeniku čime se je prvookrivljenik okoristio za ukupno 7.010.024,01 kn.

Također, prvookrivljenika se tereti i da je, u nakani pribavljanja nepripadne dobiti svojim trgovačkim društvima prikratom sredstava koja pripadaju proračunu RH, s osnova PDV-a, nalagao računovodstvu da se u poreznim prijavama te porezne obveze za navedena trgovačka društva, iskazuju iznosi pretporeza po ulaznim računima trgovačkih društava drugog, trećeg, i četvrtog okrivljenika, znajući da usluge zaračunate po navedenim računima nisu izvršene, u čemu su mu pomogli drugi. treći i četvrti okrivljenik, na koji način je jednom trgovačkom društvu prvookrivljenika, na štetu proračuna RH, pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od 2.293.007,82 kn, a drugom trgovačkom društvu u iznosu od 814.622,00 kn.