Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 64-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona, kao i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a. (6. 12. 2018.)

Osnovano se sumnja da je 64-godišnji osumnjičenik 29. studenog 2018. u 19,20 sati u Zagrebu, upravljao osobnim vozilom zagrebačke registarske oznake južnom kolničkom trakom Baštijanove ulice u smjeru istoka. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza na kolniku, olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, protivno odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osnovano se sumnja da se propustio obilježenom pješačkom prijelazu približiti sigurnosnom brzinom tako da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio dijete koje je kao pješak započelo s prelaženjem preko obilježenog pješačkog prijelaza. Uslijed toga je prednjim lijevim i lijevim bočnim dijelom vozila naletio na dijete koje je palo na tlo i zadobilo teške tjelesne povrede.
Nakon naleta na dijete, osnovano se sumnja, osumnjičenik je otišao s mjesta nesreće koju je sam skrivio ne pruživši pomoć djetetu, iako je bio svjestan da mu može pružiti pomoć, a da time ne ugrozi sebe ili druge osobe.
Protiv osumnjičenika je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog da se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku, što je sudac istrage prihvatio i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.