Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko drzavno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu ispitani su hrvatski državljanin (1973.) i državljanin Republike Srbije (1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz članka 190. stavka 2. Kaznenog zakona. (7. 12. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su od prosinca 2015. do prosinca 2017. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga; iako svjesni da je promet drogama zabranjen, a u nakani daljnje prodaje opojne droge na ilegalnom narko tržištu, proizveli, preradili, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom i koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji.
Osnovano se sumnja da su u obiteljskoj kući u Donjoj Drenovi kojom se koriste, koristeći se uređajima za emitiranje svjetlosti, navodnjavanje, grijanje i ventilaciju zraka stvorili uvjete za umjetni uzgoj bilja odnosno posadili konoplju tipa droga marihuana koju su po sazrijevanju sušili, usitnjavali i prepakiravali. Tako su 5. prosinca 2017. u improviziranom laboratoriju u gospodarskom objektu u sklopu obiteljske kuće držali ukupno 688 stabljika konoplje tipa droga marihuana (visine od 55 do 138 cm) ukupne mase lišća 3.095,00 grama, dok su u prostoru obiteljske kuće na navedenoj adresi držali 89,7 grama droge heroin, koju su prethodno na neutvrđen način pribavili na ilegalnom tržištu u cilju daljnje prodaje.
Ovo je državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju istrage protiv obojice osumnjičenika i predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika na temelju članka 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku, i protiv drugookrivljenika na temelju članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku (u odnosu na točku 3. prijedlog je odbijen). Sudac istrage prihvatio je prijedloge i odredio obojici okrivljenika istražni zatvor.