Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na presudu za ratni zločin

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo Županijskom sudu u Zagrebu žalbu na presudu kojom su optuženi P. Đ., D. Č. i Lj. Č. proglašeni krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH, počinjenog 16. listopada 1991. (8. 5. 2013.)

Optužnicom se prvu dvojicu optuženika tereti da su, kao pripadnici paravojne oružane formacije tzv. SAO Krajine prisilno odveli civilnu osobu V. L. iz  mjesta Graboštani, te ga u šumi izudarali i usmrtili hicima iz vatrenog oružja; dok se prvog i trećeg optuženika tereti da su tijekom listopada 1991. godine u mjestu Graboštanima provalili u obiteljske kuće I. i S. K., a potom ih zapalili.
Županijski sud u Zagrebu osudio je prvooptuženika P. Đ. na kaznu zatvora u trajanju od devet godina, drugooptuženika D. Č. na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina te trećeoptuženika na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.
Žalba je uložena zbog odluke o kazni u odnosu na prvu dvojicu optuženika s obzirom da ovo državno odvjetništvo smatra kako su obojici optuženika izrečene preblage kaznene sankcije.