Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 30-godišnjaka zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 1. lipnja podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona/97. (8. 6. 2017.)
Okrivljenika se tereti da se prema unaprijed stvorenoj namjeri, s ciljem da dođu do većeg novčanog iznosa, 30. siječnja 2017. oko 8,10 sati, zajedno s nepoznatim muškarcem dovezao skuterom do poslovnice FINA-e u Zagrebu (Ulica grada Gospića). Okrivljenik je sišao sa skutera i maskiran crnom potkapom s jednim prorezom za oči ušao u poslovni kompleks u kojem se nalazi agencija, a nepoznati ga je muškarac ostao čekati vani na skuteru. Okrivljenikovo kratko zadržavanje ispred poslovnice primijetila je stranka koja je ulazila u poslovnicu i odmah po ulasku upozorila zaštitara koji je krenuo prema ulaznim vratima poslovnice, no kod ulaznih vrata mu je prišao okrivljenik i udario ga pištoljem po glavi te ga rukama gurnuo na pod. Ujedno, okrivljenik je zaštitaru istrgnuo s pojasa futrolu sa službenim pištoljem te uzeo pištolj, a tijekom naguravanja sa zaštitarom okrivljeniku se djelomično skinula potkapa s lica.
Okrivljenika se tereti da je potom ušao u poslovnicu i došao u prostor iza pulta kod prve blagajne gdje je jednoj od djelatnica zaprijetio pištoljem i zapovjedio da legne na pod što je ona u strahu za svoj život i učinila, a nakon toga je došao do druge blagajne i zapovjedio drugoj zaposlenici da stavi novac u vrećicu koju je donio sa sobom. Uz daljnje prijetnje pištoljem izašao je iz poslovnice došao do mjesta gdje ga je na skuteru čekao nepoznati muškarac. Obojica su pobjegla odnoseći sa sobom otuđeni novac u iznosu od 69.181,25 kuna i otuđeni službeni pištolj.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, do okončanja postupka.